image

Psychologische Horoscoop

Astrologie is in alle culturen de oudste vorm van mensenkennis, van psychologie. In de loop der tijden zijn er altijd mensen geweest die de stand van de hemellichamen hebben gebruikt als houvast om eigenschappen en gedrag dat ze waarnemen in kaart te brengen. In het Engels heet een horoscoop dan ook heel mooi "chart", kaart.

 
 
image

Klassiek

In grote lijnen zijn er twee manieren om de horoscoop een invulling te geven. Overschrijven wat er in de boeken staat is de eerste manier. Deze manier wordt algemeen gebruikt. En in feite gaat het dan maar om een boek: Het tetrablblos van Ptolemaeus.

Het nadeel van deze manier is dat alles wat de mens over zichzelf heeft ontdekt sinds de eerste eeuw niet wordt meegenomen en onbekend blijft. Een bijkomend probleem is dat de opvattingen en interpretaties in deze vorm onbetrouwbaar zijn gebleken.
 
 
image

Moderne psychologische Horoscoop

De tweede manier bouwt voort op de oude kennis en kent twee varianten:
  1. De verfijning van de oude interpretaties
  2. De totale omwerking van de horoscoop door de inzichten in de psychologie en psychotherapie centraal te stellen
Ik gebruik beide vormen van de moderne pyschologische horoscoop. De eerste vorm vind je onder Radix horoscoop
 
 
image

Tweede manier: Omwerking: originele interpretaties en ontdekkingen

Omdat astrologie een taal is kun je ook een nieuwe manier bedenken.

Een eerste aanzet tot die nieuwe manier van kijken heb ik gegeven in mijn boek Van Ram tot Vissen. Dat niet toevallig een best steller is geworden met een oplaag van ruim 70 000 exemplaren tot het moment dat ik het uit de handel heb genomen. Sinds het verschijnen van het boek heb ik alle interpretaties steeds bijgewerkt als ik een betere ontdekte in de literatuur, maar vooral in de therapeutische praktijk.